Zasady Zdrowego odżywiania
Dziesięć przykazań zdrowotnych ( wypracowane przez radę do spraw Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia. )
- Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
- Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3-5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
- Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe ( np. chleb razowy czy pełno ziarnisty, grube kasze) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii.
- Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory : jogurty, kefiry czy sery.
- Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
- Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. fasoli, grochu czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
- W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i cukru.
- Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów ( głównie wody)- minimum 2 litry dziennie.
- Unikaj alkoholu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz